Nieuwe verlichting
Blog
Steek eerst je licht op!
De juiste verlichting kiezen is voor de meeste mensen toch nog knap lastig. Bedenk eerst en vooral in wat voor een ruimte je verlichting wil hebben en wat je ermee wil bereiken. Lampen zijn bij uitstek sfeermakers, maar je moet wel weten hoe je ze toepast. Alles draait om balans. Een lichtplan is dan ook een prima idee! Steek dus eerst je licht op voordat je begint ...
“Verlichting is ongelooflijk belangrijk voor je wooncomfort. Met lampen creëer je bovenal sfeer, maar ook een gevoel van veiligheid. Het maakt je huis letterlijk leefbaar, bovendien kun je met verlichting eindeloos variëren”
Een persoonlijk lichtplan, een lichtpuntje in het donker
Je (slaap-) kamer kan nog zo mooi zijn: met de juiste verlichting is de ruimte pas écht af. Het belang hiervan wordt vaak onderschat, maar het is reuze belangrijk. Ga je voor direct of indirect licht? Sfeervol warm of juist lekker fel? Onze experts schetsen graag een persoonlijk lichtplan voor de woon of slaapkamer van je dromen.
Er gloort licht aan de horizon ...
Meestal worden nieuwe lampen gekozen op het uiterlijk, dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Je wilt immers niet opgescheept zitten met lelijke verlichting. Vraag je wel altijd af welke functie de ruimte heeft waar de lamp voor is bedoeld. Bijvoorbeeld werken, koken, slapen of lezen. Een boek lezen bij sfeerverlichting valt immers niet mee!
Kies altijd voor verschillende lampen in de ruimte, de boodschap is altijd: varieer voor de juiste sfeer! Hoe? Geen nood, er gloort licht aan de horizon. Je leest het in deze blog!
Een hanglamp geeft direct licht
Gezellig, zo’n hanglamp boven tafel, het zorgt voor een geconcentreerde lichtbundel op één plek. Handig wanneer je krant leest, maar niet zo gezellig als je een etentje geeft. Met de tussenkomst van een dimmer bepaal je altijd de juiste hoeveelheid licht aan tafel. En, je hoeft het tegenwoordig niet bij één lamp te laten! Met meerdere lampen boven tafel zet je echt een trend.
TIP
Houd voor een hanglamp boven de eettafel een hoogte van 55 cm aan, daarmee voorkom je dat de lamp in je ogen schijnt.
Populair in elke woonstijl; de vloerlamp
Met een vloerlamp breng je licht in de donkere hoekjes van de kamer, maar een vloerlamp wordt ook veel gebruikt als directe lichtbron bij de bank of comfortabele stoel.Ideaal wanneer je wil lezen of handwerken. Het voordeel van een vloerlamp is dat je ‘m makkelijk verplaatst van de ene hoek naar de andere. Een echte licht mobiel dus! Ook bij een vloerlamp kun je met behulp van een dimmer ideaal spelen met de lichtsterkte.
Een wandlamp maakt je interieur zachter
Wandlampen zijn geweldig wanneer je donkere hoeken subtiel wil uitlichten. Niet zo gek dus dat deze leukerd erg geschikt is voor de kinderkamer, badkamer of slaapkamer. Tegenwoordig kunnen we spreken van een revival van de wandlamp. Ook in de woonkamer en hal zien we ‘m opduiken, al dan niet met een uittrekbare arm.
De lamp als designobject
Met een lamp kun je echt een statement maken in je interieur, net zoals met kunst en design meubelen. Kies voor een blikvanger met wow-factor boven tafel, maar dan wel eentje die mooi mee blend in je woonstijl. Zo geniet je overdag van het mooie design en ‘s avonds van het mooie schaduwspel. Kijk ze stralen!
Soorten lichtbronnen
Bij verlichting kun je kiezen uit verschillende soorten lichtbronnen. Van spaarlamp en ledlamp tot halogeen. Iedere soort lichtbron heeft voor- en nadelen:
Halogeen lampen en kooldraadlampen zijn varianten van de gloeilamp. Bij een kooldraadlamp is de bedrading in het bolletje een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Dit geeft de lamp een vintage look en maakt hem geschikt als sfeerlamp. Kooldraad lampen zijn dimbaar en branden zo’n 1000 uur.
Halogeen lampen gaan iets langer mee en hebben ongeveer 2000 branduren. Door een ander soort gas zijn ze iets efficiënter in verbruik dan gloeilampen. Halogeen verlichting wordt vaak gebruikt in de hal, berging of in het toilet.
LED is het beste alternatief voor de gloeilamp en halogeenlamp. Beter voor het milieu en verbruikt 85% minder energie dan gloeilampen. Tegenwoordig heb je naast witte LED-verlichting ook LED lampen met een warme, gele lichtbundel voor een gezellige sfeer in de ruimte.
Spaarlampen geven een helder, warm licht en kunnen een hele ruimte verlichten. Een spaarlamp is niet alleen energiezuinig maar heeft ook lange levensduur, gemiddeld tussen de 6.000 en 20.000 branduren.
Effe dimmen …
Wanneer je een boek leest of aan het werk bent, heb je meer licht nodig dan tijdens een filmavondje. Wil je eenvoudig variëren met de lichtsterkte in huis, dan is een lamp met dimmer ideaal. Zo kan een lichtbron verschillende sterktes hebben en bepaal jij zelf welke sfeer je in huis creëert.
Laat je inspireren op onze fantastische afdeling verlichting, kom naar de winkel of maak hier een afspraak voor een adviesgesprek. Gratis!